Mobilne Działania Outreach

Fundacja Salida jako pierwsza w Polsce wprowadziła innowacyjną formę pracy z osobami czynnie uzależnionymi, polegającą na prowadzeniu Mobilnych Działań Outreach. Podobnie jak streetworking, polegają one na wchodzeniu (a raczej wjeżdżaniu) w środowisko klienta. Bus, którym pracownicy Fundacji poruszają się po różnych częściach Wrocławia pozwala na to, by podczas dyżuru dotrzeć do jak największej liczby potrzebujących, którzy często sami nie udaliby się do żadnej placówki pomocowej.

Mobilne Działania Outreach są obsługiwane przez streetworkera i ratownika medycznego, który udziela pomocy przy rozmaitych problemach zdrowotnych. W busie można również otrzymać ciepłą zupę, suchy prowiant, kawę czy herbatę. Wydajemy również czystą odzież, wymieniamy sprzęt do iniekcji i rozdajemy środki opatrunkowe. Nasi podopieczni mogą również przebadać się pod kątem wirusa HIV.

Kilka miesięcy regularnych dyżurów sprawiło, że bus z logiem Fundacji Salida stał się powszechnie rozpoznawalny, a jego załoga zyskała sporą ilość stałych odbiorców, którzy czekają na jego przyjazd. Chcą skorzystać z bezpiecznej relacji, w której czują się akceptowani i szanowani. Opowiadają o zrealizowanych celach lub po prostu siedzą przy stoliku i odreagowują trudne emocje. Korzystają wówczas ze wsparcia osób, które nie oceniają ich decyzji czy zachowań. Oznacza to, że pracownicy Fundacji Salida nawiązali z tymi osobami dobrą relację, opartą na zaufaniu i szacunku, co jest warunkiem niezbędnym do pracy nad problemami beneficjentów.