DZIAŁANIA EDUKACYJNE

W ofercie Fundacji Salida znajdują się również działania edukacyjne.  Wychodzimy z założenia, że, jeśli jest taka możliwość, lepiej zapobiegać niekorzystnym zjawiskom niż w późniejszym czasie walczyć z jego skutkami. Działania edukacyjne w naszym wydaniu wychodzą dużo dalej niż sama profilaktyka ryzykownych zachowań, tematyka uzależnień czy też przekazywanie wiedzy na temat HIV i innych chorób przenoszonych drogą płciową. Jeśli tylko mamy czas, możliwości i zaproszenie osób lub organizacji zainteresowanych, edukujemy z tematów takich jak: tolerancja, przeciwdziałanie mowie nienawiści, otwartość na drugiego człowieka, wielokulturowość, itp. W naszej pracy edukatorskiej korzystamy z różnych form przekazu (dostosowanej do wieku oraz wiedzy uczestników i uczestniczek):

1. Warsztatu,
  2. Lekcji edukacyjnych,
  3. Lekcji pokazowych,
  4. Happeningu,
  5. Pogawędki,
  6. Wykładu,
  7. Przygotowywanie skryptów edukacyjnych,
  8. Dyskusji tematycznych,
  9. Dramy

Nasze działania opieramy na kilku podstawowych zasadach: komforcie uczestników i uczestniczek, otwartości na dyskusję, poszanowaniu cudzego zdania, wysokim poziomie wiedzy merytorycznej, prostym i skutecznym przekazie treści zajęć.

Prowadzimy zajęcia z następujących dziedzin:

Działania zdrowotne:

1. Uzależnień,
  2. Sposobów zapobiegania uzależnieniom i ich profilaktyki,
  3. Profilaktyki ryzykownych zachowań,
  4. Pomocy osobie uzależnionej w procesie podjęcia decyzji o leczeniu i w trakcie leczenia,
  5. Chorób i zakażeń przenoszonych drogą płciową oraz sposobu ich zapobiegania.

Edukacja kulturowa:

1. Lekcje tolerancji,
  2. Sposoby rozpoznawania i przeciwdziałania mowie nienawiści,
  3. Warsztaty antydyskryminacyjne,
  4. Edukacja wielokulturowa.

Jesteśmy też gotowi przygotować indywidualne zajęcia dostosowane do potrzeb i wymagań danego odbiorcy.

Jeśli zainteresował Cię, któryś z tematów lub potrzebujesz więcej informacji dotyczących naszej działalności edukacyjnej, prosimy o kontakt.

Autor tekstu: Zenek Jasyk